World Wide Web

Under måndag och tisdag har jag hängt i Stockholm på den årliga utgåvan av Internetdagarna. Det är en konferens jag besökt i flera år nu och jag gillar hur den utvecklas. Jag gillar ännu mer hur det märks att de ansvariga jobbar med diversitet och för varje år får till en mer och mer spännande och varierad grupp av keynotes. Även på de valbara spåren börjar det märkas att internetutveckling inte bara är vita män i medelåldern vilket gör att perspektiv och idéer breddas.

Det finns en rätt trevlig balans mellan skoj och allvar. Jag byggde en robot och tog en ASCII-selfie och vann en T-shirt. Jag lyssnade på Edward Snowden om att skydda sig från statlig massövervakning och Erica Joy Baker om näthat och fejknyheter och Mikko Hyppönen om hur Internet of Things hotar internet. Det var nog tur att det fanns lite lättsamt att bryta av med, för det märktes tydligt på de flesta talare att internet har problem för närvarande och att det ser mörkt ut framåt innan det blir bättre.

Något som slog mig var hur politiska alla keynotes var. Samtliga nämnde valet i USA och vad det innebär, och också vad som lett fram till det – nämligen internets utveckling från en plats att möta nya människor att lära sig av, till en plats att leta efter likasinnade att stänga in sig med. Alla tog tydligt ställning mot Trump och talade om hur vi måste arbeta med att förändra användningen av internet i den här mörka tiden.

Under första dagens spår lyssnade jag på personer som tyckte att IoT/uppkopplad arbetsplats/sensorer överallt för att samla på data och fatta beslut var jättecoolt men missade att nämna att det finns problem med alltihop. Trevligt att se vad som jobbades med inom områdena, totalt sett, och jag tar med mig det i funderingarna kring vad för områden vi behöver fler filfakstudenter, men inte helt och hållet min kopp te.

Dag två gick jag all in på problem och depp. Det är nog så viktigt att titta på alla sidor av internet och hur vi hamnat där vi är idag. Jag tar fasta i vad Elza Dunkels säger om dagens ungdomar, att de kommer att göra saker bättre igen. Sålänge vi i de äldre generationerna gör ett ärligt försök att uppföra oss och sköta vår källkritik så kommer ljusningen såsmåningom.

Trots allt lämnade jag internetdagarna med en bra känsla. En känsla av att jag har en viktig uppgift i jobbet och att jag gör den bra. Kunskap om internet, kunskap om källkritik och rättigheter och skyldigheter och filterbubblor och annat är oerhört viktigt att alla våra studenter får med sig ut i världen.

Nu jobbar vi för ett framtida internet som Nick Borgen såg det 1997.

Här blåser aldrig vindarna
Här stänger ingen grindarna
Här får du vara den du vill

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *