Shut Up and Dance

Nu är det visst dags igen för lite agilitypolitik. Det har höjts upprörda röster över det färdiga regelförslaget som SAgiK har skickat in till PtK (SKK Prov- och tävlingsKommittén) för godkännande och bland annat den demokratiska processen ifrågasatts, men det är också upprördhet över innehållet i förslaget. Jag tänkte räta ut några saker kring det här i ett sammanfattande blogginlägg, så det blir lätt att överblicka.

Allra allra först kan jag ju skriva att revideringsprocessen via SAgiK är avslutad. Regelkommittén har lämnat ifrån sig ett färdigt förslag till styrelsen som lämnat detta vidare till PtK och därmed är möjligheten att påverka processen via SAgiK slut. Möjligheten att påverka påbörjades i september 2014 och har pågått fram till 31 augusti 2015. Hur vet jag allt det här? Jo, för att allting står på SAgiKs hemsida, under regelrevidering. Det finns alltså dokumentation av hela regelrevideringen.

Vi kan börja med den demokratiska processen. Under regelrevideringen så har regelförslag gått ut på remiss vid två tillfällen, och dessa har gått till samtliga agilityaktiva klubbar under SKKs paraply. Förutom detta har SAgiK också genomfört en rådgivande enkät kring storleksklasser bland SAgiKs medlemmar. Det har alltså funnits tre olika tillfällen och två olika kanaler att göra sin röst hörd genom:

 1. Remissomgång 1, via sin lokalklubb.
 2. Enkäten, via medlemskap i SAgiK.
 3. Remissomgång 2, via sin lokalklubb.

Ifrågasättandena kring den demokratiska processen verkar vara två:

 • Enkäten gick bara ut till SAgiKs medlemmar, inte till alla agilityaktiva.

Korrekt. Enkäten var också bara ett av flera sätt att ta in åsikter, och just enkäten valde SAgiK att gå ut med till just sina medlemmar eftersom de garanterat är agilityaktiva (du lär ju inte bli medlem i en agilityklubb om du kör rally). Om du inte är medlem i SAgiK trots att du är agilityaktiv så kommer du att gå miste om sådana här saker.

 • I remissomgång 2 räknades de som inte kommenterade på storleksförslaget som att de godkände det.

Ja. Hur skulle de annars tolkas? Om du får ett regelförslag och inte kommenterar det så måste klubben kunna utgå ifrån att det betyder att det är okej. De klubbar som inte kommenterade regelförslaget i andra omgången måste tolkas som att de tycker att det är rimliga regler.

Andra ifrågasättanden som dykt upp är:

 • Varför får inte alla som betalar 10 kr per start ha åsikter om reglerna?
  Om du tävlar så tävlar du för en klubb under SKK-paraplyet som har agilityverksamhet. Då har du fått ha inflytande över processen via din klubb. Du har alltså redan fått valuta för de tio kronorna.
 • Det är inte ett majoritetsbeslut!
  Så länge de enda argumenten för detta är “jag tyckte inte så och jag har pratat med många som inte tyckte så” så talar den här punkten för sig själv. Anekdotisk bevisföring är inte detsamma som att ha verkliga bevis.
 • Om vi lägger ihop båda förslagen på tre storlekar i enkäten så har tre storlekar majoritet!
  Du kan inte lägga ihop de två olika förslagen med tre storlekar för de som röstat på dem vill med stor sannolikhet INTE ha det motsatta förslaget. Det som skiljer förslagen åt är hur 43-45-hundarna hanteras och de som röstat för att följa FCI vill i de flesta fall bli av med 43-45 i medium, medan de som röstat för 43-45 i medium inte vill ha FCI. Det är verkligen inte samma förslag, utan två olika, och ska hanteras på det sättet.

Enkäten använd som ett slagträ i debatten; å ena sidan är den inte tillräckligt demokratisk eftersom alla agilityaktiva inte har besvarat den, men å andra sidan så sammanställs de två förslagen om tre storlekar till ett och används som bevis för att flest vill ha tre storlekar. Användandet av enkäten som slagträ är med andra ord ungefär lika effektivt som att veva med en uppblåsbar piphammare – du ser inte ut som den häftigaste krigaren direkt, och det enda du lyckas med är att irritera resten av personerna som diskuterar.

Storleksförslaget

Förslaget som nu ska godkännas av PtK och sedan CS (SKK Centralstyrelsen) innehåller fem storleksklasser:

storlekar

De här storleksklasserna hänger ihop med FCIs tre storleksklasser eftersom XS-ekipage kan tävla i S internationellt, medium är samma som internationellt och L-ekipage kan tävla i XL internationellt. Storleksklasserna har olika hopphöjder:

hopphojd

Argumenten mot storleksklasserna

De flesta argumenten handlar om arrangemang. Ett axplock:

 • Tävlingsdagarna blir jättelånga.
  Det beror alldeles på hur arrangörerna väljer att lägga upp tävlingsdagarna. Det som kommer att förändras omedelbart är att det kommer att bli två extra resultatlistor att skriva ut (ca 1 minut styck), två extra höjningar av hinder (ca 1 minut styck) samt två extra prisutdelningar (som redan idag generellt sker samtidigt som tävlingarna pågår, alltså ingen större skillnad).
 • Nej men det blir ju massa fler banvandringar!
  Nej. Om XS och S tillsammans är under 40 ekipage så kan de banvandra tillsammans. Samma med L och XL.
 • Men då måste ju vissa vänta en hel klass efter banvandringen!
  Ja, precis som det kan vara idag. Jag kan starta som nummer 60 i startfältet i small och ha gått banvandring i början av klassen.
 • Det kommer krävas en massa fler funktionärer!
  Inte om inte antalet starter ökar kraftigt. Dessutom blir det lättare att flytta runt på funktionärerna och planera deras pass runt klasser de eventuellt tävlar, när de är borta till exempel i en av fem istället för en av tre klasser.
 • Det krävs massa fler priser.
  Det beror på hur ni brukar dela ut priser. På “mina” klubbar kör vi procentuellt, att t ex 10% av startande får pris. Om då gamla small var 60 och nya XS och S är 30 vardera blir 10% precis detsamma. Fler starter = större inkomster = fler priser.
 • Det blir svårare att ta pinnar!
  Nej. Det kommer faktiskt att bli något fler pinnar totalt sett på en tävlingsdag att ta, eftersom pinnarna avrundas uppåt. Räkneexempel:

  12767500_10154118961409349_148105310_n

  Det kanske kommer att kännas svårare att vinna av fem startande än att komma tvåa av tio, men möjligheten till pinne kommer att vara något förhöjd.

 • Varför får inte 43-45-hundarna tävla medium längre?
  Det inkom önskemål om bättre anpassning till FCIs regler. Regelförslaget innehåller därför en indelning som kan motsvara FCIs tre genom att åter låta medium vara 35-42 cm som FCI har. Det gör att XS/S tillsammans motsvarar FCIs small och L/XL tillsammans motsvarar FCIs large.
 • Varför får L och XS välja XL / S om de vill?
  Because FCI. Det finns ekipage i de klasserna som önskar tävla på FCI-liknande höjder, och om de så önskar så får de tävla i en klass med högre hopphinder. De måste inte, men de får om det är viktigt för dem att nationellt och internationellt ska vara lika.
 • Varför får inte hundarna över 50 välja att hoppa lägre?
  För att ingen eller väldigt få föreslog det i revideringsprocessen.
 • Det hade räckt att sänka maxhöjden med 5 cm i alla storlekar och behållit tre storlekar.
  I regelförslaget finns en sänkning av maxhöjden för samtliga storlekar med 5 cm med. Det räcker dock inte att sänka maxhöjden i small till 30 cm istället för 35 och tro att det är rimligt för en tax på 19 cm eller en chihuahua på 22 cm. Det är rimligt för mitt 28-gränsfall, inte för hundar närmare decimetern lägre än honom.
 • Men sänk till XS-höjd i S!
  Mitt 28-gränsfall kan köra på 10-20 cm. 34 cm sheltie skulle dock inte ens behöva hoppa och då blir det liksom inte så mycket agility längre.

Förra gången jag skrev om agilitypolitik så avslutade jag med sit down, you’re rocking the boat. Idag känns det passande med en annan uppmaning: shut up and dance. Eftersom revideringsprocessen är avslutad är det helt enkelt dags att acceptera läget, acceptera vad agilitysverige i stort har valt som sina nya regler, att knäppa igen kakintaget och hänga med agilityn mot framtiden. Somliga har valt att istället skriva på en namninsamling mot förslaget om fem storlekar (men utan att vara eniga om vad alternativet är), och det inget annat än en protest mot hela processen och ett sätt att försöka kullkasta det demokratiska arbetet som SAgiK har gjort. Det är mycket lättare att vara eniga om att vara mot något än att komma med ett enhälligt förslag för något!

4 Replies to “Shut Up and Dance”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *